pomz

pomz

Budapest

4. rész

2020. június 14. - Sárosi Ádám

Az eredeti mű: Mihail Vlagyimirovics Asik: A 83. önálló Novorosszijszki-Dunai, kétszeresen Vörös Zászlós, Szuvorov renddel kitüntetett Tengerészgyalogos Dandár. 1944-1945, Moszkva, 2008. Alábbi a Budapest c. fejezet egy részlete olvasható.

szmirnov02.png

"Szmirnov ezredes röviden, világosan és érthetően jelentett, rendkívül jól ismerve az ügyet. Kifogástalanul, méltóságteljesen viselkedett. A hadseregparancsnok kérdéseire, melyekből kiérződött a dandár műveleteivel kapcsolatos elégedetlenség, nyugodtan és meggyőzően felelt. Figyelmesen néztem a férfias, erőt sugárzó arcát és egyre jobban becsültem ezt a katonatisztet. Szmirnov ezredes kifejezetten bátor ember volt, szókimondó éles természettel. A tengerészgyalogosok nagyon kedvelték."
Nem ez az egyetlen nyilatkozata magas rangú vezetőknek arról, hogy milyen ügyesen irányította a dandárját L. K. Szmirnov ezredes. Hogy ne vakon cselekedjen, sok kiváló felderítőt nevelt ki. Ugyanakkor sosem feledkezett meg arról, hogy mindhárom zászlóaljának felderítését erősítse. Szmirnov ezredes még Bulgáriában a fő felderítő századából olyan srácokat adott át a zászlóaljak felderítő szakaszainak, akik nem csak erősítették őket, hanem sok mindent megtanítottak a fiatal felderítőknek. Ezért a törzs felderítésből a 16. zászlóalj felderítőszakaszának szakaszparancsnok helyettessé nevezte ki P. A. Morozovot, akit a Dnyeszter torkolatnál való átkelésnél véghezvitt hőstette miatt a Szovjetunió Hőse címre terjesztettek fel.morozov.png

A 305. zászlóaljba helyezték át a dandár-felderítés tisztjét M. A. Sziszojev hadnagyot.sziszojev.png

Új minőségében eljárva - a törzsfőnök felderítési helyetteseként a jugoszláviai Vukovárnál végrehajtott deszant műveletben kitüntette magát és a Szovjetunió Hőse címre terjesztették fel. Ugyanakkor a dandár felderítésből a 305. zászlóaljhoz áthelyezték D. D. Vonljarszkij őrmestert, aki a Szovjetunió Hőse címre való felterjesztést a Tarhan foki és a Kercs félszigeti deszant műveletben való kiválóságáért érdemelte ki.vonljarszkij.png

Ezek a hősök most Budapest kerületeiben működtek és Szmirnov ezredes szigorúan figyelemmel kísérte a harci sikereiket.
Figyelembe kell venni, hogy a dandár zászlóaljai számukra teljesen ismeretlen városrészeken jutottak el a Budán lévő vasúti töltés vonaláig és gyengén felderített útvonalon haladtak. A város térképei-vázlatai csak sokkal később kerültek a tisztek kezébe, szintén a felderítők erőfeszítéseinek köszönhetően. A 83. dandár harcrendje a "damba"-nak nevezett vasúti töltésnél az alábbi volt. A jobb oldalon a Dunától a "damba" mentén foglalt állásokat A. K. Frolov őrnagy 144. tengerészgyalogos zászlóalja.
A harcrend közepén a "damba"-nál lévő házakban, gyakorlatilag a vasúti töltés tőszomszédságában volt állásban D. D. Martinov őrnagy 305. tengerészgyalogos zászlóalja. A bal szárnyon a töltéstől a Kelenföldi pályaudvarig a 16. tengerészgyalogos zászlóalj foglalt állást V. P. Bisztrov sorhajóhadnagy ideiglenes parancsnoksága alatt.

bisztrov.pngA németek feltehetően jól megerősítették előre ezt a vonalat, a védelem számára kényelmes volt és nem volt olyan egyszerű áttörni rajta, főleg a tengerészgyalogság számára, akik a műveleteiket mindig tankok és egyenlőre tüzérosztály nélkül végezte, ráadásul minimális lőszerkészlettel. A németek által megszállva tartott vasúti töltés tetején árkok futottak végig a sínek mentén, alattuk pedig több sorban spirális drótakadály húzódott. Ezen a helyszínen játszódtak a Budapestért folyó harc első heteinek főbb eseményei.
A dandár három zászlóalja még körbe sem nézett az új vonalon, nem tanulmányozta az ellenséges vonalakat, amikor egymás követték a parancsok, hogy: "Előre!" és újra csak - "Előre!". Még az 1945-ös Új évre virradó éjszakán is támadtunk. És ez az éjszaka sokak számára emlékezetes maradt. A 144. zászlóalj sávjában a lövészszázadok, követve a parancsokat, folyamatosan támadták a megerősített "damba"-t. Amikor G. V. Kalmükov főhadnagy az embereit támadásba vezetve (szakaszparancsnokai már mind kiestek a sorból) ismét felszaladt a töltésre, néhány lépés után lövedék robbant.
A századparancsnok sokak szeme láttára elesett, és fekve is maradt földön. Nem tudva hogy él-e még a parancsnok vagy sem, biztonságos helyre cipelte őt a fiatal cigány-katona Fegya Aszanov, aki hamarosan szintén távozott sebesülés miatt. A kórházban Kalmükov hadnagy lábát amputálták. Ugyanazon a napon a 144. zászlóaljban életét vesztette A. I. Makszimovics főhadnagy. Százada az egyszintes házak csoportjában foglalt állásokat. A vízhez közel pedig, a téli, ködös Dunaparton földbunkerekben és árkokban védekezett D. P. Bujankin hadnagy 3. százada. A század védelmi körletét A. Szajenko hadnagy 45 mm-es ágyúi, V. I. Tkacsenko kapitány századának állványos géppuskái és N. Sz. Karaszjev kapitány aknavetősei erősítették meg.

litvinyuk.pngA szerzőnek módjában áll részleteket idézni az akkor tizennyolc évesen aktívan harcoló aknavetős N. E. Litvinyuk leveléből, mely ezen könyv számára íródott: - "... December 30-ig teljesen megtisztítottuk az ellenségtől Buda déli részét és védelmi állást foglaltunk a vasúti töltés mentén, mely attól a vasúti hídtól jön, amit a németek a szemünk láttára röpítettek a levegőbe. Kényszerből vettünk fel védelmi pozíciót: az emberek kimerültek és a lőszer is elfogyott. Két aknavetős egységet áthelyeztek a bal szárnyra (a szövőgyár udvarára, ahol később a zászlóaljtörzs helyezkedett el). A németek bizonyára rájöttek, hogy nincs mivel lőnünk, mert elkezdtek pimaszul, rejtőzködés nélkül sétálni a töltés mentén. Itt sebesültem meg egy német nehézakna támadásban 1945. január 4-én, légnyomást kaptam és körülbelül egy hétig az alagsorban feküdtem, ahol a szanitéc egységünk helyezkedett el..."
A 2. század parancsnokának A. I. Makszimovicsnak a helyére, aki a töltésnél folyó harcok első napján életét vesztette, januárban kinevezték a tartalékból érkező F. A. Orimenko kapitányt. A 144. zászlóalj törzsfőnöke, A. A. Szidorovics kapitány által vezetett naplóba egy bejegyzés készült Orimenko kapitány szavaival: - "A századom a jobbszárnyon ment védelembe a Dunánál. Messze nem volt teljesen feltöltve és mindössze 19 főt számlált. De a meglévő automata fegyverekkel és kézi géppuskákkal, és az átadott, természetesen nem teljes állományú állványos géppuskás szakasszal a védelmet szilárdan megtartottuk, és az ellenség Budáról történő összes kitörési kísérlete sikertelen volt..."
A 305. zászlóalj a 144. zászlóaljjal majdnem egy időben érte a "dambánál" lévő vonalat. A 83. dandár harcrendjének közepén kapott helyet, egyetlen sorba húzódva szét a vonalukon. Másodlagos állások létrehozására vagy akár tartalék képzésére a dandárparancsnoknak már nem volt ereje. Ahogy a 144. zászlóaljnál, úgy a 305. zászlóalj szakaszán is több kísérlet történt a vasúti töltés átlépésére. De mindegyikük kudarccal végződött. Ezekért a támadásokért a zászlóalj drágán megfizetett. Súlyosan megsebesült (elvesztette a lábát) a 2. század parancsnoka K. M. Batyai főhadnagy, aki több mint két éve harcolt a 305. zászlóaljban.batyai.png

Ugyanitt a "dambánál" sebesült meg súlyosan és a dandárhoz már nem tért vissza a 305. zászlóalj 3. századának parancsnoka E. G. Larikov kapitány. Ő szintén nem volt újonc a 83. dandárban - már harmadik éve harcolt ott. Részt vett a Kercs félsziget védelmében 1942-ben, megjárta Malaja Zemlját, átkelés a Kercsi szoroson és minden, amit a dandárnak át kellett élnie.

larikov.pngA 83. tengerészgyalogos dandár balszárnyának legszélén a 16. zászlóalj volt. A 2. századot I. Sz. Jelcov kapitány vezette, ő is a 83. dandár veteránja volt, a soraiban harcolt a Kaukázus védelmének napjaiban, részt vett a Krímért folyó harcokban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pomz.blog.hu/api/trackback/id/tr8415809150
süti beállítások módosítása