pomz

pomz

Duszja hadnagy

2020. március 08. - Sárosi Ádám

Az eredeti mű: Рудный В. А. Действующий флот. — М.: Воениздат, 1965.

22194cc8c29e37ea7dc0f0648c9464257e4155a0.jpg

Duszja hadnagy géppisztolyos szakaszt vezet a 83. Vöröszászlós tengerészgyalogos dandárnál. A válogatott matrózok mindegyike magas, erős, vakmerő. Amikor Duszját szakaszparancsnokká nevezték ki, a többi szakaszban kinevették: "Duszka szakasz". Így is ragadt meg kezdetben - "Duszka szakasz". Később elkezdték "Duszja szakasznak" hívni, és mostanában egyre gyakrabban: "Duszja gárdistái". Ebben a szakaszban minden géppisztolyos sok kitüntetést birtokol, maga Duszja gárda-főhadnagy is - három katonai rendjel tulajdonosa, négy továbbit meg kell kapnia az előző szolgálati helyéről, megeshet, hogy rögtön a háború után megkaphatja azokat a Kremlben, Mihail Ivanovics Kalinyin kezéből.

Minden szabályt megszegve így is nevezik őt: Duszja gárdahadnagy.

-Duszja hadnagyot a telefonhoz... Duszja hadnagy a töltést támadja. Duszja szakasza az ellenséges vonalak mögé ment...
Amikor távollétében megpróbáltam megtudni a valódi keresztnevét, apai és családnevét, a dandár törzsben zavar támadt.
- A géppisztolyos szakaszparancsnok családi neve? - kérdezte zavartan a műveleti ügyeletes. Hát őket a Duszja hadnagy vezeti. Á, Duszja családi nevét?.. Tényleg, mi is az igazi neve?... Meg kell kérdezni a negyedik egységet.
Onnan azt jelentették, hogy Duszja hadnagy - Jevdokija Nyikolajevna Zavali, ukrán, Új Bugból származik, a hadsereg előtt egy varróműhely művezetőjeként dolgozott a "Kocjubinka" kolhozban. És - a legkülönösebb - hogy mindössze húsz éves: a születési éve - 1924.

Duszja tizenhét évesen ment a frontra, teljesen önként, a háború első napjaiban. Szanitécként szolgált a 96. lovasezredben. Csapataink Délen történő visszavonulása során Duszja részt vett a Dnyeper partján zajló ütközetben, úszva átkelt a folyón és súlyosan megsebesült. A kórházból egy deszantos dandárba került.

Első önálló harci művelete egy német tiszt és küldönce elfogása volt Mozdoknál. A tiszt a gépkocsiban aludt, a futára vízért hajolt a kútba, fegyverét a tetején hagyva. Duszja szanitéc felvette a géppisztolyát, megvárta, amíg iszik, beültette az autóba a tiszthez, akit már sikerült megkötöznie, és elvitte őket az egységéhez.
Felderítő lett.

Duszja a Kaukázusban Krimszk falunál és Gorjacsij Kljucsnál háromszor sebesült meg, egy alkalommal légnyomást kapott, tucatnyi alkalommal járt az ellenséges vonalak mögött. Egy alkalommal még halottnak is kellett tettetnie magát - egy német bajonettel szúrta meg, ő egyetlen hangot sem adott ki, így feküdt estig, és este elkúszott az övéihez. Egy másik alkalommal Duszja, egy felderítőegységet vezetve, bekerítésbe került egy vad hegyi folyó partján. A felderítők néhány napig a hóban feküdtek lőszer és élelem nélkül. Dögöt ettek. Duszja háromszor úszta át a folyót, lőszert és élelmet szállítva - egy hosszú vezeték végét, melyet a kezére csavart, odaerősítette egy parton lévő fához, és két sátorlappal elkezdett oda-vissza körözni. A harmadik alkalommal, amikor sátorlapba csomagolt kenyérrel tért vissza, a németek észrevették. De a vezetéket nem látták és ezért nem nyitottak tüzet, azt gondolva, hogy a vad hegyi folyót egész biztosan nem ússza át. Ő pedig majdnem csupaszon kiugrott a partra a terhével és átfutott a havon. A németek tüzet nyitottak - de már késő volt.

Duszja a tengerészgyalogosokkal átkelt a Dnyeszteren, majd felment a Dunán a tengerészekkel egészen Budapestig.

A szakaszát Budán találtam meg egy konzervgyárban, miután megrohamozták az első budapesti hídnál lévő vasúti töltést. Duszja harci feladatot kapott a dandár törzsben, a szakasz pedig a kerítés mellett várt rá. A szakaszt ezen a napon felgyógyult katonákkal töltötték fel. Küszöbön állt a harc a következő budai háztömbért.

- Ti féltek a Duszjátoktól? - kérdezte egy idős katona a feltöltésből.

A tengerészek hallgattak. Csak egyikük, egy fiatalabb kiáltotta bátran.

- Duszja? .. Mi a Duszja.. ő természetesen egy nő. Mint mindegyik nő. Egyáltalán nem félünk tőle ...

Nem folytatta, mert Duszja kijött és a tengerész sietve állt be az alakzatba.

Azután harc következett, a harcban a Duszja szakasz mindig az élen járt - faltörő kosként. Be kellett hatolnia a kastély hálószobáiba Buda csatornarendszerén keresztül, majd rohammal elfoglalni egy teret vagy útkereszteződést. És ez alkalommal a térkép szerint alig mozdultak előre - egy centimétert, és a helyszínen - egy egész utcányit. Nyilvánvaló, hogy tűz alatt nyomultak előre. Egy idősebb bácsi a feltöltésből beugrott valamilyen lyukba, talán egy kráterbe, melyből sok volt arrafelé, meghagyva a "munka nehezét" a fiataloknak. Duszja észrevette, hogy a bácsi a feltöltésből udvariaskodik és nem rohan mások előtt. A harc hevében Duszja beugrott a lyukba, megbökte az újoncot a géppisztollyal és kényszerítette, hogy fusson előre. Ő ezért csúnya szavakkal illette.

Amikor a harc véget ért, Duszja ismét a konzervgyárba vezette a szakaszát, sorakozót rendelt el és hogy várakozzanak rá. Pontosan harminc percre eltűnt a gyár alagsorában, ahol a törzs szolgálatai és a szanitéc egységek helyezkedtek el. A szakasz várakozott rá.

Amikor Duszja megérkezett, a törzsőrmester vezényelt: "Vigyázz!".

Duszja a köpenye zsebéből valamilyen papírt vett elő, átadta azt a törzsőrmesternek és megparancsolta a feltöltéssel érkezett bácsinak, hogy lépjen négy lépést előre és álljon az alakzat előtt.

-Ez a harcos ma úgy nevezett engem a harc során, ahogy a világ összes nőjét szokta nevezni, - mondta csendesen Duszja, a szakaszához fordulva. - Törzsőrmester elvtárs! - folytatta parancsoló hangon. Megparancsolom, hogy olvassa fel az alakzat előtt az Önnek átadott dokumentumot, azután a szakasz pihenhet.

Csinált egy határozott hátraarcot, és vigyázzlépésben elindult a törzshöz.

A törzsőrmester elkezdte olvasni: "A 83. Vöröszászlós tengerészgyalogos dandár törzse. Szanitéc egység. Igazolás. Kiadva Jevdokija Zavali gárdahadnagy részére arról, hogy ezen a napon elvégzett orvosi vizsgálat megerősítette, hogy ő minden kétséget kizáróan szűz, melyet ezennel igazolok. Bélyegző. Aláírás."

Nem részletezem, mi történt azután, amikor a törzsőrmester befejezte az olvasást és feloszlatta az alakzatot.

Mondják, hogy ezután egy felügyelő vagy instruktor érkezett a dandárhoz, hogy kivizsgálja az incidenst, de dolgavégezetlenül távozott. Az idős katona a lábadozóktól senkire és semmire nem panaszkodott. Még a dandárparancsnokot is megkérte, hogy hagyja a Duszja szakaszában. De ezt az egész szakasz ellenezte, és áthelyezték egy másik egységbe. Más felépültekhez.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pomz.blog.hu/api/trackback/id/tr9115511234
süti beállítások módosítása